Dit wordt mijn tussenjaar

Dit wordt mijn tussenjaar

Joe Joe! Zit jij eraan te denken om een tussenjaar te nemen? Top idee! Of je nu net je diploma hebt gehaald, even pauze wilt van je studie of gewoon de wereld wilt ontdekken, dan kan een tussenjaar echt iets voor jou zijn.

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar betekent letterlijk dat je er een tijdje tussenuit gaat, bijvoorbeeld na je eindexamens, tijdens of na een vervolgstudie. Heb je een havo-, vwo- of mbo-niveau 2 diploma? Dan mag je een tussenjaar nemen vanaf je 16e. Heb je dat niet, dan kan het vanaf je 18e.

Wat kan ik dan doen?

Tijdens een tussenjaar heb je de kans om jezelf echt te leren kennen en te ontdekken wat je wilt. Stel je voor: reizen naar onbekende plekken, nieuwe mensen ontmoeten en jezelf uitdagen. Het geeft je een mega boost aan zelfvertrouwen!

Reizen is één van de populairste keuzes voor een tussenjaar. Het betekent nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken van over de hele wereld. Je maakt herinneringen voor het leven.

Leer een nieuwe taal, zet je in als vrijwilliger of probeer een nieuwe hobby. Je gaat sowieso nieuwe skills ontwikkelen, bijvoorbeeld door nieuwe contacten te leggen en wegwijs te worden in een nieuwe omgeving. En guess what? Die vaardigheden zijn super waardevol voor je toekomst. Plus, het staat ook nog eens goed op je CV!

Dit is hét moment om te ontspannen als je klaar bent met je studie. Maar je kan ook volle bak aan het werk gaan om te sparen voor een vervolgopleiding. Dit geeft je ook de kans om werkervaring op te doen!

Waar moet ik op letten?

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken wanneer je een tussenjaar neemt. Wanneer je tijdens een tussenjaar gaat reizen en/of activiteiten onderneemt, kost dat geld. Het is daarom slim om van te voren rekening te houden met een budget en alvast te sparen. Wat je ook doet, jezelf ontwikkelen is elke cent waard!

Het betekent ook een mogelijke pauze in je studie. Je loopt daardoor misschien wat vertraging op en dat kan even wennen zijn. Dit hoeft natuurlijk niet erg te zijn, maar het is goed om over na te denken, vooral als je vanwege andere redenen al vertraging hebt opgelopen. .

Kan ik hier meer over lezen?

Velen zijn je voorgegaan en hun inspirerende verhalen kan je lezen op studiekeuzemaken.nl. Heb je praktische informatie nodig om je tussenjaar in het buitenland te spenderen? Kijk dan eens op wilweg.nl.

Ik ben bijna klaar voor het avontuur, maar heb nog wat vragen

Ben je benieuwd naar de eindeloze mogelijkheden of iemand nodig die met je mee denkt? Neem contact op met één van de jongerenwerkers.

Blog

Voor & met jou

We schrijven blogs over allerlei onderwerpen. We houden rekening met de actualiteit en bespreken de zaken die niet besproken worden. Heb je zelf een onderwerp waarover je meer wil lezen? Of wil je misschien wel zelf een blog schrijven? Stuur een appje of vul het contactformulier in.

Een talent, dat is wat je bent!
Geschreven op 17 mei 2024 in Algemeen

Een talent, dat is wat je bent!

Wat vind jij leuk om te doen? En wat niet? Waarom vind je dat niet leuk? En als de zon nu schijnt, vind je het dan wel leuk? Of dan nog steeds niet? Wil je aan de slag met talentontwikkeling bij Joe? Dan gaan we op zoek naar de talenten die je hebt en waar... [ lees meer ]

Je ouders gaan scheiden, wat nu?
Geschreven op 13 februari 2024 in Algemeen, Familie en vrienden, Mentale gezondheid

Je ouders gaan scheiden, wat nu?

Wanneer je ouders uit elkaar gaan, staat je wereld even op z’n kop. Misschien voel je je in de war, boos, verdrietig, of zelfs een beetje opgelucht – allemaal emoties die door je heen kunnen gaan en dat is heel begrijpelijk. Het is een rollercoaster van gevoelens en soms weet je even niet waar je... [ lees meer ]

Het verhaal van Jelle: Van Hengeveldse Normen naar Amsterdamse vrijheid
Geschreven op 2 januari 2024 in Algemeen, Identiteit

Het verhaal van Jelle: Van Hengeveldse Normen naar Amsterdamse vrijheid

In de levendige straten van Amsterdam, waar diversiteit de norm is, heeft Jelle zijn plek gevonden. Als arts op de spoedeisende hulp geniet hij van de openheid die de stad biedt, een schril contrast met de knusse, maar soms begrensde gemeenschap van Hengevelde, waar hij zijn jeugd doorbracht. Jelle’s definitie van ‘normaal’ “Er is in... [ lees meer ]