Home » Blog » Mentale gezondheid » Ongewenst Zwanger? Je staat er niet alleen voor
Je middelbareschooltijd zit vol uitdagingen en soms ontstaan er situaties waar je niet op had gerekend. Een van die situaties is ongewenst zwanger zijn. Het kan een beangstigende en verwarrende tijd zijn, maar weet dat je er niet alleen voor staat. In deze blog praten we over ongewenste zwangerschap en bieden we informatie, hulplijnen en steun om je te helpen door deze moeilijke situatie heen te komen.
Vragen en antwoorden
Vraag: Ik ben bang dat ik zwanger ben. Wat moet ik doen?
Antwoord: Het is volkomen begrijpelijk dat je je zorgen maakt en het is belangrijk om hier naar te luisteren. Als je vermoedt dat je zwanger bent, is het verstandig om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen. Je kunt deze testen kopen bij de drogist of een apotheek. Heb je iemand in je omgeving die je vertrouwd, zoals een vriendin, een ouder of een vertrouwenspersoon op school? Vraag of diegene met je mee gaat om de test te kopen, zodat je niet alleen hoeft te gaan als je dit niet fijn vindt. Als de test positief is, is het belangrijk om met iemand te praten die je vertrouwt, zoals een ouder, familielid, leraar, schoolpsycholoog of een vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je ondersteunen bij het nemen van de volgende stappen. Ook de jongerenwerkers van Joe kunnen je helpen en samen met jou zoeken naar een oplossing. Neem contact op, geen vraag is te gek.
Vraag: Ik ben bang om met mijn ouders over mijn zwangerschap te praten. Wat kan ik doen?
Antwoord: Het kan eng zijn om over zoiets persoonlijks te praten, maar het is belangrijk om te onthouden dat je ouders er zijn om je te helpen en te ondersteunen, zelfs als het in eerste instantie moeilijk lijkt. Probeer een rustig moment te vinden en leg uit wat er aan de hand is. Als je het gevoel hebt dat je ouders misschien niet begripvol reageren, kun je overwegen om eerst met een andere volwassene te praten die je vertrouwt, zoals een leraar, schoolpsycholoog, huisarts of een jongerenwerker van Joe. Ze kunnen je helpen om het gesprek met je ouders aan te gaan.
Vraag: Ik wil niet zwanger blijven, wat zijn mijn opties?
Antwoord: Als je ongewenst zwanger bent en ervoor kiest om niet door te gaan met de zwangerschap, is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Neem contact op met een arts, een kliniek voor seksuele gezondheid of een andere zorgverlener. Zij kunnen je informeren over de beschikbare opties, zoals het afbreken van de zwangerschap (abortus) of het bespreken van alternatieven, zoals adoptie. Onthoud dat dit jouw beslissing is en het is belangrijk om te doen waar jij je het beste bij voelt.
Belangrijke hulplijnen:
- Hof van Twente: Joe. Wij kunnen je helpen tijdens alle stappen die jij doorloopt wanneer je ongewenst zwanger bent. Ook voor advies en een luisteren oor kun je bij ons terecht. Dit kan ook via Whatsapp. Onze hulp is gratis en vertrouwelijk.
- Sense Infolijn: Je kunt bellen, chatten of mailen met Sense voor al je vragen over seksualiteit, anticonceptie, soa’s en ongewenste zwangerschap. De Sense Infolijn is gratis en vertrouwelijk. Telefoon: 0900-4024020 (ma-vr 10.00-16.00 uur) Website: www.sense.info
- Fiom: Fiom biedt ondersteuning en begeleiding bij ongewenste zwangerschap, abortus, adoptie en tienerouderschap. Je kunt bellen, chatten of mailen voor hulp en informatie. Telefoon: 088-1264930 (ma-vr 9.00-17.00 uur) Website: www.fiom.nl
Je bent niet alleen en er zijn mensen die speciaal opgeleid zijn om je te helpen. Het is moedig om hulp te zoeken en voor jezelf te zorgen. Praat met iemand die je vertrouwt en neem contact op met een van de hulplijnen die we hebben genoemd als je daar behoefte aan hebt. Ze zijn er om jou te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze uitdagende tijd.