Ongewenst Zwanger? Je staat er niet alleen voor

Ongewenst Zwanger? Je staat er niet alleen voor

Je middelbareschooltijd zit vol uitdagingen en soms ontstaan er situaties waar je niet op had gerekend. Een van die situaties is ongewenst zwanger zijn. Het kan een beangstigende en verwarrende tijd zijn, maar weet dat je er niet alleen voor staat. In deze blog praten we over ongewenste zwangerschap en bieden we informatie, hulplijnen en steun om je te helpen door deze moeilijke situatie heen te komen.

Vragen en antwoorden

Antwoord: Het is volkomen begrijpelijk dat je je zorgen maakt en het is belangrijk om hier naar te luisteren. Als je vermoedt dat je zwanger bent, is het verstandig om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen. Je kunt deze testen kopen bij de drogist of een apotheek. Heb je iemand in je omgeving die je vertrouwd, zoals een vriendin, een ouder of een vertrouwenspersoon op school? Vraag of diegene met je mee gaat om de test te kopen, zodat je niet alleen hoeft te gaan als je dit niet fijn vindt. Als de test positief is, is het belangrijk om met iemand te praten die je vertrouwt, zoals een ouder, familielid, leraar, schoolpsycholoog of een vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je ondersteunen bij het nemen van de volgende stappen. Ook de jongerenwerkers van Joe kunnen je helpen en samen met jou zoeken naar een oplossing. Neem contact op, geen vraag is te gek.

Antwoord: Het kan eng zijn om over zoiets persoonlijks te praten, maar het is belangrijk om te onthouden dat je ouders er zijn om je te helpen en te ondersteunen, zelfs als het in eerste instantie moeilijk lijkt. Probeer een rustig moment te vinden en leg uit wat er aan de hand is. Als je het gevoel hebt dat je ouders misschien niet begripvol reageren, kun je overwegen om eerst met een andere volwassene te praten die je vertrouwt, zoals een leraar, schoolpsycholoog, huisarts of een jongerenwerker van Joe. Ze kunnen je helpen om het gesprek met je ouders aan te gaan.

Antwoord: Als je ongewenst zwanger bent en ervoor kiest om niet door te gaan met de zwangerschap, is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Neem contact op met een arts, een kliniek voor seksuele gezondheid of een andere zorgverlener. Zij kunnen je informeren over de beschikbare opties, zoals het afbreken van de zwangerschap (abortus) of het bespreken van alternatieven, zoals adoptie. Onthoud dat dit jouw beslissing is en het is belangrijk om te doen waar jij je het beste bij voelt.

Belangrijke hulplijnen:

Blog

Voor & met jou

We schrijven blogs over allerlei onderwerpen. We houden rekening met de actualiteit en bespreken de zaken die niet besproken worden. Heb je zelf een onderwerp waarover je meer wil lezen? Of wil je misschien wel zelf een blog schrijven? Stuur een appje of vul het contactformulier in.

Een talent, dat is wat je bent!
Geschreven op 17 mei 2024 in Algemeen

Een talent, dat is wat je bent!

Wat vind jij leuk om te doen? En wat niet? Waarom vind je dat niet leuk? En als de zon nu schijnt, vind je het dan wel leuk? Of dan nog steeds niet? Wil je aan de slag met talentontwikkeling bij Joe? Dan gaan we op zoek naar de talenten die je hebt en waar... [ lees meer ]

Je ouders gaan scheiden, wat nu?
Geschreven op 13 februari 2024 in Algemeen, Familie en vrienden, Mentale gezondheid

Je ouders gaan scheiden, wat nu?

Wanneer je ouders uit elkaar gaan, staat je wereld even op z’n kop. Misschien voel je je in de war, boos, verdrietig, of zelfs een beetje opgelucht – allemaal emoties die door je heen kunnen gaan en dat is heel begrijpelijk. Het is een rollercoaster van gevoelens en soms weet je even niet waar je... [ lees meer ]

Het verhaal van Jelle: Van Hengeveldse Normen naar Amsterdamse vrijheid
Geschreven op 2 januari 2024 in Algemeen, Identiteit

Het verhaal van Jelle: Van Hengeveldse Normen naar Amsterdamse vrijheid

In de levendige straten van Amsterdam, waar diversiteit de norm is, heeft Jelle zijn plek gevonden. Als arts op de spoedeisende hulp geniet hij van de openheid die de stad biedt, een schril contrast met de knusse, maar soms begrensde gemeenschap van Hengevelde, waar hij zijn jeugd doorbracht. Jelle’s definitie van ‘normaal’ “Er is in... [ lees meer ]