Pijlsnel antwoord

Pijlsnel antwoord

Geen vraag is te gek

Heb je prangende vragen waarop je graag antwoord wilt? Of zit je met dilemma’s die om een frisse blik vragen? Deze vraagbaak inclusief veel gestelde vragen (FAQ) bieden hopelijk al wat duidelijkheid. Maar mocht jouw specifieke vraag er nog niet tussen staan of wil je gewoon graag persoonlijk contact, dan zijn we er natuurlijk altijd voor je. Geen vraag is te gek!

Is het handig om te sparen?
Sparen lijkt misschien niet zo belangrijk. Misschien denk je dat je later wel kunt beginnen, of je wilt liever je geld meteen uitgeven aan alles wat je graag wil hebben. Dat begrijpen we heel goed! Maar in veel gevallen is sparen wel handig.
In noodgevallen als je telefoonscherm kapot is gegaan of de wasmachine in je studentenhuis het ineens niet meer doet is het handig om spaargeld te hebben. Wil je een nieuwe laptop, ga je voor een autorijbewijs of wil je een reis maken? Door te sparen kun je deze dromen waarmaken zonder dat je geld moet lenen of je ouders moet vragen om bij te springen. Spaar met een plan en gebruik daarvoor de spaartool van NIBUD die direct voor jou berekend hoeveel je per maand moet sparen. Met spaargeld hoef je je ook minder zorgen te maken over geldproblemen en je leert om te gaan met geld. Wat dacht je van investeren? Als je spaargeld groeit, kun je het bijvoorbeeld investeren in aandelen. Op langere termijn levert je dit nóg meer geld op. Spaar natuurlijk op jouw manier en wat voor jou mogelijk is. Wil je eens spar(r)en over hoe je kan sparen? Dat kan met één van de jongerenwerkers.    
Ik heb schulden, wat moet ik doen?
Kleding, schoenen of een PlayStation: veel producten kun je kopen en achteraf betalen. Het klinkt ideaal om die schoenen die je elke keer voorbij ziet komen op Instagram te kunnen kopen, toch? Je kan ze op een later moment betalen, maar de kans is groot dat je ook dan het geld er niet voor hebt. Op die manier kan je veel schulden opbouwen. Door de schulden kun je stress krijgen. Deze stress kan je opleiding, werk, sociale contacten of gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden. Zie je door de bomen het bos niet meer, omdat je schulden hebt en niet goed weet hoe je dit moet aanpakken? Neem dan contact met ons op en dan gaan we samen kijken hoe we jouw schulden op kunnen lossen!
Wat is een geldezel, money mule of katvanger?
Een geldezel, money mule of katvanger zijn verschillende namen voor jongeren die door ciminelen worden gebruikt om geld wit te wassen. Je bent een geldezel als iemand je vraagt om je bankrekening te gebruiken om (veel) geld te ontvangen of over te maken. Daar krijg je vaak (veel) voor betaald.
Het lijkt misschien onschuldig, maar in werkelijkheid is dat geld gestolen of verdiend door illegale activiteiten, bijvoorbeeld door online oplichting of door het verkopen van drugs. De persoon die jouw bankrekening gebruikt probeert te doen alsof het geld niet van hem of haar komt. Jij zou uiteindelijk in de problemen kunnen komen, omdat je zonder het misschien te weten hebt geholpen bij iets illegaals. Deel dus nooit je bankgegevens! Wil je meer weten over hoe je geen geldezel kunt worden? Bekijk dan de tips van de politie op deze website.
18 jaar en nu checklist
Hoera je wordt (bijna) 18 jaar! Je bent officieel volwassen!
Er verandert veel en er komen een hoop rechten en plichten bij en met deze checklist weet jij precies wat je rond je 18de verjaardag moet regelen en waar je over na kan denken. Kom je er niet uit? Vraag ons om raad.
Ik ben 13 jaar, hoe kan ik geld verdienen?
Wanneer je 13 of 14 jaar bent mag je geld verdienen met verschillende klusjes.
Zo mag je bijvoorbeeld oppassen bij familie of kennissen en auto's wassen in de buurt. Je mag ook vakkenvullen in een supermarkt, reclamefolders bezorgen of lichte werkzaamheden uitvoeren bij een camping of manege. Er zijn alleen wel een paar regels waar je rekening mee moet houden. Zo is er een maximum aantal uur bepaald en mag je maar 2 uur werken op een schooldag. Op een niet-schooldag is dat 7 uur. Wil je weten wat je kan verdienen op welke leeftijd? Kijk op de website van het NIBUD.  
Mijn vraag staat hier niet bij