Pijlsnel antwoord

Pijlsnel antwoord

Geen vraag is te gek

Heb je prangende vragen waarop je graag antwoord wilt? Of zit je met dilemma’s die om een frisse blik vragen? Deze vraagbaak inclusief veel gestelde vragen (FAQ) bieden hopelijk al wat duidelijkheid. Maar mocht jouw specifieke vraag er nog niet tussen staan of wil je gewoon graag persoonlijk contact, dan zijn we er natuurlijk altijd voor je. Geen vraag is te gek!

Wat moet er in een CV staan?
Een CV (Currucilum Vitae) staat eigenlijk voor ''Check mijn Vaardigheden''. Het is een overzicht van jouw persoonlijke gegevens, wat je hebt gestudeerd, welke werkervaring je hebt en waar je goed in bent.
Door middel van een CV kun je laten zien waarom jij de perfecte persoon bent voor een baan of stage. Eigenlijk een persoonlijke reclame om indruk te maken op de werkgever. Wil je indruk maken op een werkgever? Zet deze informatie in je CV: persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring, vaardigheden, talen, behaalde certificaten en eventueel hobby's/interesses. Kijk hier voor meer tips.
Hoeveel verdien ik per uur met werken?
Je hebt altijd recht op een minimumloon. Dat is het laagste bedrag wat een werkgever jou wettelijk moet betalen. Hoeveel je verdient hangt af van je leeftijd, het soort werk wat je doet en wanneer je werkt. Wil jij meer informatie over het minimumloon? Kijk dan op de website van het Nibud: https://scholieren.nibud.nl/artikel/minimumloon/.
Hoe kom ik aan werk?
Ben je op zoek naar een bijbaan of een fulltime baan? De grootste vacaturesite van Nederland is www.nl.indeed.com. Op deze website vind je banen bij jou in de buurt. Je maakt op de website een profiel aan (dit is gratis), waarna je vervolgens kunt reageren op vacatures die jou aanspreken. Je kunt bedrijven ook altijd rechtstreeks benaderen. Vacatures voor bijbaantjes staan niet altijd op Indeed, maar worden vaak via sociale media, lokale nieuwssite's of een eigen website geplaatst. Heb je de voorkeur voor een bedrijf? Houd dan vooral hun berichten in de gaten of ga langs om te vragen of ze op zoek zijn naar mensen!
Ik ben 13 jaar, hoe kan ik geld verdienen?
Wanneer je 13 of 14 jaar bent mag je geld verdienen met verschillende klusjes.
Zo mag je bijvoorbeeld oppassen bij familie of kennissen en auto's wassen in de buurt. Je mag ook vakkenvullen in een supermarkt, reclamefolders bezorgen of lichte werkzaamheden uitvoeren bij een camping of manege. Er zijn alleen wel een paar regels waar je rekening mee moet houden. Zo is er een maximum aantal uur bepaald en mag je maar 2 uur werken op een schooldag. Op een niet-schooldag is dat 7 uur. Wil je weten wat je kan verdienen op welke leeftijd? Kijk op de website van het NIBUD.  
Ik weet niet welke studie ik moet kiezen, wat moet ik nu doen?
Geen paniek! Er zijn zoveel opleidingen en studies, het is dus helemaal niet raar dat je niet weet welke keuze je moet maken.
Een tip van jongerencoach Nahdie, die veel met jongeren aan de slag gaat die proberen uit te zoeken wat ze leuk vinden: 'Welke opleiding wil je niet doen?'. Soms zijn er ook andere dingen die een studiekeuze ingewikkeld maken. Nahdie is er om met je mee te denken en mee te kijken.
Mijn vraag staat hier niet bij