Pijlsnel antwoord

Pijlsnel antwoord

Geen vraag is te gek

Heb je prangende vragen waarop je graag antwoord wilt? Of zit je met dilemma’s die om een frisse blik vragen? Deze vraagbaak inclusief veel gestelde vragen (FAQ) bieden hopelijk al wat duidelijkheid. Maar mocht jouw specifieke vraag er nog niet tussen staan of wil je gewoon graag persoonlijk contact, dan zijn we er natuurlijk altijd voor je. Geen vraag is te gek!

Wat kan ik doen tegen discriminatie?
Discriminatie is iets dat niemand zou moeten meemaken, en gelukkig zijn er manieren waarop jij als jongere een verschil kunt maken! Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Praat erover

Open communicatie is key. Praat met je vrienden, familie, en leraren over discriminatie. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, help je anderen bewust te worden van het probleem. Ook wanneer je zelf gediscrimineerd wordt, kan praten opluchten. Wil je dit liever niet doen met iemand die je goed kent? Onze jongerenwerkers gaan graag met je in gesprek.

2. Kom op voor anderen

Zie je iemand die wordt gediscrimineerd? Sta dan op en laat zien dat je dit niet accepteert. Dit kan zo simpel zijn als naast iemand gaan staan of zeggen dat het gedrag niet oké is.

3. Educate yourself

Leer meer over discriminatie en hoe het werkt. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt reageren en anderen kunt informeren.

Handige websites:

  • Discriminatie.nl: Alles wat je moet weten over discriminatie en hoe je het kunt herkennen.
  • Slachtofferwijzer.nl: Hier kun je meer lezen over wat je kan doen als je gediscrimineerd wordt of als je ziet dat dit bij een ander gebeurd.
  • Joe-indehof.nl: Bij Joe luisteren we naar je verhaal, geven we je tips en helpen we je verder wanneer je met discriminatie maken hebt.
Iedere stap, hoe klein ook, helpt om een einde te maken aan discriminatie.
Ik heb psychische klachten. Wat moet ik doen?
Psychische klachten zijn als een soort problemen die zich voordoen in je hoofd en gevoelens, zoals angst, depressie, stress en negatieve gedachten. Ze kunnen je humeur, je denken en je gedrag beïnvloeden.
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en hulp beschikbaar is om je te ondersteunen. Je kunt erover praten met iemand in je omgeving die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid, leraar of jongerenwerker. Als de klachten blijven of erger worden, dan is het een goede stap om professionele hulp te zoeken, zoals bij je huisarts of de praktijkondersteuner. Heb je psychische klachten en wil je hierover graag met een jongerenwerker in gesprek? Laat het ons weten!
Wat kan ik doen tegen pesten?
Pesten is als iemand opzettelijk een ander pijn doet. Dit kan gaan om fysiek, verbaal of online pesten. Je kunt hierbij denken aan iemand elke keer duwen in de gang op school, roddels verspreiden, iemand belachelijk maken of nare berichten sturen via Snapchat.
Als je wordt gepest kun je je down, onzeker en gestrest voelen. Op de website van Stop Pesten Nu vind je tips wat je moet doen als je wordt gepest, maar wij willen je daar ook graag bij helpen. Word jij gepest en wil je hier graag met iemand over praten? Stuur ons dan een berichtje!
Mijn vraag staat hier niet bij