Pijlsnel antwoord

Pijlsnel antwoord

Geen vraag is te gek

Heb je prangende vragen waarop je graag antwoord wilt? Of zit je met dilemma’s die om een frisse blik vragen? Deze vraagbaak inclusief veel gestelde vragen (FAQ) bieden hopelijk al wat duidelijkheid. Maar mocht jouw specifieke vraag er nog niet tussen staan of wil je gewoon graag persoonlijk contact, dan zijn we er natuurlijk altijd voor je. Geen vraag is te gek!

Hoe zorg ik er voor dat ik niet steeds te veel drink?
Het kan lastig zijn om je alcoholgebruik onder controle te houden, zeker als drinken een vaste gewoonte lijkt te worden, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan of als je met vrienden bent. Het is goed dat je hierover nadenkt, want te veel drinken kan niet alleen je gezondheid beïnvloeden, maar ook je prestaties op school, werk en in je sociale leven. Wil je wat minder drinken, maar lukt dat niet altijd? Praat met een jongerenwerker, zij kunnen je verder helpen en bijvoorbeeld in contact brengen met iemand van Tactus. Die kan je wat tips geven of gewoon een keer met je praten, niks moet.
Ik wil stoppen of minderen met roken, maar het lukt niet. Wat nu?
Stoppen met roken kan best lastig zijn. Misschien wil je minderen of stoppen omdat het je geld kost, of je merkt dat je lichaam er last van heeft. Maar zelfs als je écht wilt, kan het pittig zijn om door te zetten. En dat begrijpen we heel goed. Wist je dat we je hierbij kunnen helpen? Wij kunnen je bijvoorbeeld in contact brengen met iemand van Tactus die hierin gespecialiseerd is. Geen verplicht gedoe, gewoon een chill gesprek waarin jij kan vertellen waar je tegenaan loopt. Het blijft allemaal vrijblijvend; jij bepaalt wat je ermee doet.
Wat kan ik doen tegen discriminatie?
Discriminatie is iets dat niemand zou moeten meemaken, en gelukkig zijn er manieren waarop jij als jongere een verschil kunt maken! Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Praat erover

Open communicatie is key. Praat met je vrienden, familie, en leraren over discriminatie. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, help je anderen bewust te worden van het probleem. Ook wanneer je zelf gediscrimineerd wordt, kan praten opluchten. Wil je dit liever niet doen met iemand die je goed kent? Onze jongerenwerkers gaan graag met je in gesprek.

2. Kom op voor anderen

Zie je iemand die wordt gediscrimineerd? Sta dan op en laat zien dat je dit niet accepteert. Dit kan zo simpel zijn als naast iemand gaan staan of zeggen dat het gedrag niet oké is.

3. Educate yourself

Leer meer over discriminatie en hoe het werkt. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt reageren en anderen kunt informeren.

Handige websites:

  • Discriminatie.nl: Alles wat je moet weten over discriminatie en hoe je het kunt herkennen.
  • Slachtofferwijzer.nl: Hier kun je meer lezen over wat je kan doen als je gediscrimineerd wordt of als je ziet dat dit bij een ander gebeurd.
  • Joe-indehof.nl: Bij Joe luisteren we naar je verhaal, geven we je tips en helpen we je verder wanneer je met discriminatie maken hebt.
Iedere stap, hoe klein ook, helpt om een einde te maken aan discriminatie.
Wat is het verschil tussen seksualiteit en genderidentiteit?
Bij seksualiteit gaat het over tot wie jij je aangetrokken voelt en met wie jij romantische of seksuele gevoelens wilt delen. Dit kan heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, panseksueel of een andere vorm zijn. Dit is ontzettend persoonlijk en kan in iedere fase van je leven veranderen.

Genderidentiteit heeft te maken met hoe jij je voelt en jezelf identificeert. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld man of vrouw, anderen kunnen zich non-binair voelen (noch man, noch vrouw of genderfluïde (wisselend van genderidentiteit).

Onthoud dat er geen haast is om precies te weten wie je bent en hoe jij jezelf ziet. Je hele leven lang ben je bezig met zelfontdekking en ontwikkel jij je eigen identiteit. Daarbij is het volkomen normaal om vragen te hebben. Wil je het er eens over hebben met één van ons? Dat kan!    
Is het handig om te sparen?
Sparen lijkt misschien niet zo belangrijk. Misschien denk je dat je later wel kunt beginnen, of je wilt liever je geld meteen uitgeven aan alles wat je graag wil hebben. Dat begrijpen we heel goed! Maar in veel gevallen is sparen wel handig.
In noodgevallen als je telefoonscherm kapot is gegaan of de wasmachine in je studentenhuis het ineens niet meer doet is het handig om spaargeld te hebben. Wil je een nieuwe laptop, ga je voor een autorijbewijs of wil je een reis maken? Door te sparen kun je deze dromen waarmaken zonder dat je geld moet lenen of je ouders moet vragen om bij te springen. Spaar met een plan en gebruik daarvoor de spaartool van NIBUD die direct voor jou berekend hoeveel je per maand moet sparen. Met spaargeld hoef je je ook minder zorgen te maken over geldproblemen en je leert om te gaan met geld. Wat dacht je van investeren? Als je spaargeld groeit, kun je het bijvoorbeeld investeren in aandelen. Op langere termijn levert je dit nóg meer geld op. Spaar natuurlijk op jouw manier en wat voor jou mogelijk is. Wil je eens spar(r)en over hoe je kan sparen? Dat kan met één van de jongerenwerkers.    
Ik heb psychische klachten. Wat moet ik doen?
Psychische klachten zijn als een soort problemen die zich voordoen in je hoofd en gevoelens, zoals angst, depressie, stress en negatieve gedachten. Ze kunnen je humeur, je denken en je gedrag beïnvloeden.
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en hulp beschikbaar is om je te ondersteunen. Je kunt erover praten met iemand in je omgeving die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid, leraar of jongerenwerker. Als de klachten blijven of erger worden, dan is het een goede stap om professionele hulp te zoeken, zoals bij je huisarts of de praktijkondersteuner. Heb je psychische klachten en wil je hierover graag met een jongerenwerker in gesprek? Laat het ons weten!
Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is de kracht die je vanbinnen voelt. Het gevoel dat zegt: ''Ik ben helemaal te gek zoals ik ben!''. Het gaat erom dat je in jezelf gelooft en trots bent op wie je bent. Als je geen zelfvertrouwen hebt, dan betekent dat je jezelf niet zo te gek voelt als je zou willen. Het is een gevoel van binnen die je laat twijfelen over vragen: ''Kan ik dit wel?'' of ''Ben ik wel goed genoeg?''.
Soms lijkt het alsof anderen in jouw omgeving alles voor elkaar hebben, terwijl jij je onzeker voelt. Dat kan allerlei redenen hebben, zoals vergelijken met anderen, negatieve gedachten of dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Geen paniek; iedereen voelt zich wel eens onzeker en jouw zelfvertrouwen kun je vergroten. Dit kan door het opdoen van positieve ervaringen, nieuwe dingen uitproberen, talentenontwikkeling en goed voor jezelf zorgen. De jongerenwerkers van Joe kunnen je hierbij helpen door bijvoorbeeld individuele gesprekken te voeren. Zou je ondersteuning kunnen gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten? We helpen je graag!
Waar kan ik terecht met mijn vragen over seks?
Seks is een natuurlijk deel van het leven en draait om plezier, liefde en wederzijds respect. Je kunt hier allerlei vragen over hebben, zoals: Welke vormen van seks zijn er? Wanneer begin je met seks? Hoe heb je veilig seks? Op de webiste van Sense vind je alle informatie over het thema seksualiteit: https://sense.info/nl/seks.
Wat moet er in een CV staan?
Een CV (Currucilum Vitae) staat eigenlijk voor ''Check mijn Vaardigheden''. Het is een overzicht van jouw persoonlijke gegevens, wat je hebt gestudeerd, welke werkervaring je hebt en waar je goed in bent.
Door middel van een CV kun je laten zien waarom jij de perfecte persoon bent voor een baan of stage. Eigenlijk een persoonlijke reclame om indruk te maken op de werkgever. Wil je indruk maken op een werkgever? Zet deze informatie in je CV: persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring, vaardigheden, talen, behaalde certificaten en eventueel hobby's/interesses. Kijk hier voor meer tips.
Hoeveel verdien ik per uur met werken?
Je hebt altijd recht op een minimumloon. Dat is het laagste bedrag wat een werkgever jou wettelijk moet betalen. Hoeveel je verdient hangt af van je leeftijd, het soort werk wat je doet en wanneer je werkt. Wil jij meer informatie over het minimumloon? Kijk dan op de website van het Nibud: https://scholieren.nibud.nl/artikel/minimumloon/.
Mijn vraag staat hier niet bij