Pijlsnel antwoord

Pijlsnel antwoord

Geen vraag is te gek

Heb je prangende vragen waarop je graag antwoord wilt? Of zit je met dilemma’s die om een frisse blik vragen? Deze vraagbaak inclusief veel gestelde vragen (FAQ) bieden hopelijk al wat duidelijkheid. Maar mocht jouw specifieke vraag er nog niet tussen staan of wil je gewoon graag persoonlijk contact, dan zijn we er natuurlijk altijd voor je. Geen vraag is te gek!

Is het handig om te sparen?
Sparen lijkt misschien niet zo belangrijk. Misschien denk je dat je later wel kunt beginnen, of je wilt liever je geld meteen uitgeven aan alles wat je graag wil hebben. Dat begrijpen we heel goed! Maar in veel gevallen is sparen wel handig.
In noodgevallen als je telefoonscherm kapot is gegaan of de wasmachine in je studentenhuis het ineens niet meer doet is het handig om spaargeld te hebben. Wil je een nieuwe laptop, ga je voor een autorijbewijs of wil je een reis maken? Door te sparen kun je deze dromen waarmaken zonder dat je geld moet lenen of je ouders moet vragen om bij te springen. Spaar met een plan en gebruik daarvoor de spaartool van NIBUD die direct voor jou berekend hoeveel je per maand moet sparen. Met spaargeld hoef je je ook minder zorgen te maken over geldproblemen en je leert om te gaan met geld. Wat dacht je van investeren? Als je spaargeld groeit, kun je het bijvoorbeeld investeren in aandelen. Op langere termijn levert je dit nóg meer geld op. Spaar natuurlijk op jouw manier en wat voor jou mogelijk is. Wil je eens spar(r)en over hoe je kan sparen? Dat kan met één van de jongerenwerkers.    
Ik heb psychische klachten. Wat moet ik doen?
Psychische klachten zijn als een soort problemen die zich voordoen in je hoofd en gevoelens, zoals angst, depressie, stress en negatieve gedachten. Ze kunnen je humeur, je denken en je gedrag beïnvloeden.
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en hulp beschikbaar is om je te ondersteunen. Je kunt erover praten met iemand in je omgeving die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid, leraar of jongerenwerker. Als de klachten blijven of erger worden, dan is het een goede stap om professionele hulp te zoeken, zoals bij je huisarts of de praktijkondersteuner. Heb je psychische klachten en wil je hierover graag met een jongerenwerker in gesprek? Laat het ons weten!
Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is de kracht die je vanbinnen voelt. Het gevoel dat zegt: ''Ik ben helemaal te gek zoals ik ben!''. Het gaat erom dat je in jezelf gelooft en trots bent op wie je bent. Als je geen zelfvertrouwen hebt, dan betekent dat je jezelf niet zo te gek voelt als je zou willen. Het is een gevoel van binnen die je laat twijfelen over vragen: ''Kan ik dit wel?'' of ''Ben ik wel goed genoeg?''.
Soms lijkt het alsof anderen in jouw omgeving alles voor elkaar hebben, terwijl jij je onzeker voelt. Dat kan allerlei redenen hebben, zoals vergelijken met anderen, negatieve gedachten of dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Geen paniek; iedereen voelt zich wel eens onzeker en jouw zelfvertrouwen kun je vergroten. Dit kan door het opdoen van positieve ervaringen, nieuwe dingen uitproberen, talentenontwikkeling en goed voor jezelf zorgen. De jongerenwerkers van Joe kunnen je hierbij helpen door bijvoorbeeld individuele gesprekken te voeren. Zou je ondersteuning kunnen gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten? We helpen je graag!
Waar kan ik terecht met mijn vragen over seks?
Seks is een natuurlijk deel van het leven en draait om plezier, liefde en wederzijds respect. Je kunt hier allerlei vragen over hebben, zoals: Welke vormen van seks zijn er? Wanneer begin je met seks? Hoe heb je veilig seks? Op de webiste van Sense vind je alle informatie over het thema seksualiteit: https://sense.info/nl/seks.
Wat moet er in een CV staan?
Een CV (Currucilum Vitae) staat eigenlijk voor ''Check mijn Vaardigheden''. Het is een overzicht van jouw persoonlijke gegevens, wat je hebt gestudeerd, welke werkervaring je hebt en waar je goed in bent.
Door middel van een CV kun je laten zien waarom jij de perfecte persoon bent voor een baan of stage. Eigenlijk een persoonlijke reclame om indruk te maken op de werkgever. Wil je indruk maken op een werkgever? Zet deze informatie in je CV: persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring, vaardigheden, talen, behaalde certificaten en eventueel hobby's/interesses. Kijk hier voor meer tips.
Hoeveel verdien ik per uur met werken?
Je hebt altijd recht op een minimumloon. Dat is het laagste bedrag wat een werkgever jou wettelijk moet betalen. Hoeveel je verdient hangt af van je leeftijd, het soort werk wat je doet en wanneer je werkt. Wil jij meer informatie over het minimumloon? Kijk dan op de website van het Nibud: https://scholieren.nibud.nl/artikel/minimumloon/.
Hoe kom ik aan werk?
Ben je op zoek naar een bijbaan of een fulltime baan? De grootste vacaturesite van Nederland is www.nl.indeed.com. Op deze website vind je banen bij jou in de buurt. Je maakt op de website een profiel aan (dit is gratis), waarna je vervolgens kunt reageren op vacatures die jou aanspreken. Je kunt bedrijven ook altijd rechtstreeks benaderen. Vacatures voor bijbaantjes staan niet altijd op Indeed, maar worden vaak via sociale media, lokale nieuwssite's of een eigen website geplaatst. Heb je de voorkeur voor een bedrijf? Houd dan vooral hun berichten in de gaten of ga langs om te vragen of ze op zoek zijn naar mensen!
Wat kan ik doen tegen pesten?
Pesten is als iemand opzettelijk een ander pijn doet. Dit kan gaan om fysiek, verbaal of online pesten. Je kunt hierbij denken aan iemand elke keer duwen in de gang op school, roddels verspreiden, iemand belachelijk maken of nare berichten sturen via Snapchat.
Als je wordt gepest kun je je down, onzeker en gestrest voelen. Op de website van Stop Pesten Nu vind je tips wat je moet doen als je wordt gepest, maar wij willen je daar ook graag bij helpen. Word jij gepest en wil je hier graag met iemand over praten? Stuur ons dan een berichtje!
Ik heb schulden, wat moet ik doen?
Kleding, schoenen of een PlayStation: veel producten kun je kopen en achteraf betalen. Het klinkt ideaal om die schoenen die je elke keer voorbij ziet komen op Instagram te kunnen kopen, toch? Je kan ze op een later moment betalen, maar de kans is groot dat je ook dan het geld er niet voor hebt. Op die manier kan je veel schulden opbouwen. Door de schulden kun je stress krijgen. Deze stress kan je opleiding, werk, sociale contacten of gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden. Zie je door de bomen het bos niet meer, omdat je schulden hebt en niet goed weet hoe je dit moet aanpakken? Neem dan contact met ons op en dan gaan we samen kijken hoe we jouw schulden op kunnen lossen!
Wat is een geldezel, money mule of katvanger?
Een geldezel, money mule of katvanger zijn verschillende namen voor jongeren die door ciminelen worden gebruikt om geld wit te wassen. Je bent een geldezel als iemand je vraagt om je bankrekening te gebruiken om (veel) geld te ontvangen of over te maken. Daar krijg je vaak (veel) voor betaald.
Het lijkt misschien onschuldig, maar in werkelijkheid is dat geld gestolen of verdiend door illegale activiteiten, bijvoorbeeld door online oplichting of door het verkopen van drugs. De persoon die jouw bankrekening gebruikt probeert te doen alsof het geld niet van hem of haar komt. Jij zou uiteindelijk in de problemen kunnen komen, omdat je zonder het misschien te weten hebt geholpen bij iets illegaals. Deel dus nooit je bankgegevens! Wil je meer weten over hoe je geen geldezel kunt worden? Bekijk dan de tips van de politie op deze website.
Mijn vraag staat hier niet bij